page-head

Bir Yumurtanın Organik Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Bir Yumurtanın Organik Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Bir Yumurtanın Organik Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Organik yumurta üretimi son zamanlarda çok daha sıkı bir şekilde denetlense de, ortamda hâlâ yanıltıcı yumurtalar bulunuyor. Organik yumurtaya verdiğiniz ücretlerin karşılığını gerçekten almak ve sağlığınızı koruduğunuzdan emin olmak için dikkat etmeniz gereken önemli bazı hususlar vardır açıklayacak olursak:


Sertifika Şart

 

İlk önce temin ettiğiniz organik yumurtanın sertifikalı olması gerekir. Ambalajın üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Organik Tarım damgası ya da organik yumurta üretimini denetleyen uluslararası bağımsız denetim şirketlerinin damgalarının bulunduğundan emin olmalısınız. Ambalajda bulunan sertifikaların yanı sıra üretici olan firmanın adını, üretim tarihinin ve son kullanma tarihinin de bulunması gerekir. İki sertifikalı olan ürünler, üreticinin organik tarım kurallarına ne kadar bağlı olduğunun ve önem verdiğinin kanıtıdır.


Yumurta Kodları

 

Ülkemize Nisan 2018’de çıkarılan bir yasada, yumurta imalatı dört kod altında toplanmıştır. ‘0’ olan kod organik yetiştiricilik, ‘1’ olan kod açık dolaşıma erişim yetiştiricilik, ‘2’ olan kod kümeste kafessiz yetiştiricilik, ‘3’ olan kod ise kafesli yetiştiricilik için kullanılmaktadır. Temin ettiğiniz yumurtanın organik olup olmadığından emin değilseniz, üzerine basılı olan kodun en başında ‘0’ rakamının yer alıp almadığına bakabilirsiniz.


Yumurtanın Sarısı Ne Kadar Sarı?

 

Bir yumurtanın organik olup olmadığına sarısının renk tonuna ve boyutuna göre de test ederek bakabilirsiniz. Organik yumurtaların sarısı, genelde geleneksel yumurtalara göre daha küçük olur. Ancak renk olarak daha koyu bir tonu vardır. Sarısı açık renkli bir tonda olan yumurtanın, yeteri kadar sağlıklı ve iyi beslenmeyen, yeteri kadar ışık görmeyen tavuklardan elde edildiği varsayılır. Katkı maddesi içermeyen yem ve sentetik içermeyen otla beslenen tavukların yumurtalarının sarısı ise daha koyu tonda, hatta genelde çok nadir olsa da rengi turuncuya yakın olur. Fakat yumurtanın sarısı hiçbir şekilde kırmızıya yakın bir tonda bile olmamalıdır; bu renk, tavuğun yemine yapay maddeler ve katkı maddelerin katıldığına işaret eder. Diğer taraftan, organik yumurta temin ederken sarısına veya boyutuna bakarak değil, sertifikasını dikkate inceleyerek karar vermeniz daha önemlidir.

Şekli Ele Verebilir

 

Normal yumurta gibi ‘fabrikasyon usulü’ elde edilmediği için organik yumurtaların arasında şekil ve boyut farkı olması gayet normal kabul edilir.

 

Renginin Önemi Yok

 

Bir yumurtanın organik olup olmadığını, kabuğunun renginden anlayamayız. Yumurtanın rengi tavuğun cinsiyle ilgilidir. Dolayısıyla hem beyaz hem kahverengi yumurtalar organik olabilir.