page-head

Organik Yumurta Nedir?

Organik Yumurta Nedir?

Organik Yumurta Nedir?

Organik yumurta hiçbir şekilde kimyasalla bir arada bulunmamış, sadece doğal ot ve yemle beslenmiş tavuklardan elde edilir. Bir yumurtanın organik olması için temelde şu şartlar aranır: 
Tavuğun beslendiği yemin ya da otların hiçbir şekilde yapay, genetiği değiştirilmiş organizma (GDO’lu), gübrelenmiş ya da ilaçlanmış olmaması;
Yemlerin organik belgeli olması;
Tavuklara hormon, antibiyotik ya da başka hiçbir şekilde ilacın yapılmaması;
Tavukların büyüdükleri yerde en az üç yıldır kimyasal veya katkılı gübreleme yapılmamış olması;
Tavuk çiftliğinin endüstri bölgelerinden uzak bir ortamda bulunması.
Bu koşulların sağlanması halinde yumurtaya, kişilerde kansere, alerjiye ya da hormon dengesizliğine yol açabilecek herhangi bir kimyasalın bulaşma ihtimalinin en aza indirildiği varsayılır. Böylelikle, organik yumurtalar sağlıklı yetişen tavukların sağlıklı oluşan yumurtalarıdır. Bu tür bir üretim çok fazla maliyetli olduğu için normal yumurtalardan da daha masraflıdır.

Organik Yumurtanın Normal Yumurtadan Farkı

 

Organik yumurta ile normal yumurta arasında çok fazla benzerlikler ve bilinen farklar vardır. Organik yumurtanın yararları ve normal yumurtadan farkı şöyle sıralanabilir:
Kimyasal Madde İçermez
Antibiyotik İçermez
Besin Değeri Daha Yüksek


Organik Yumurta ile Gezen Tavuk Yumurtası Farkı


Son zamanlarda yumurtalarda en az ‘organik’ kadar yaygın olan bir etiket daha var: Serbest gezen tavuk, gezen tavuk ya da gezgin tavuk yumurtası yaygın bir hale gelmektedir. Tüketici olan kişilerin kafasını karıştıran soruya açıklamak gerekirse: Organik yumurta ile gezen tavuk yumurtası aynı şey değil. Her serbest gezen tavuk yumurtası organik olamayacağı gibi, her organik yumurta da serbest gezen tavuklardan temin edilmemiş olabilir. Serbest gezen tavuk yumurtası en yüksek verimi almak için bir alana birçok tavuğu sığdırma amacı güdülmeden, yani devamlı olarak kafeste tutulmayan ve ‘gezen’ tavuklardan temin edilen yumurtalardır. ‘Organik’ sözcüğü yumurtanın elde edildiği tavukların beslenme ve yetiştirilme yöntemine fikirde bulunur; katkı maddesi içeren besinlerle beslenmemiş olmalarını anlatır. ‘Gezen tavuk’ kelimesi ise tavukların hangi besinlerle beslendiğine dair bir anlam içermez; sürekli olarak kafeste beslenmediklerine ve hareket etmelerine izin verildiğine işaret eder. Böylelikle, gezen bir tavuktan temin edilen yumurta organik olmayabilir. Böylelikle, her köy yumurtası da organik değildir.